Antwoord op vragen over het sociaal domein

Rolstoel

Hieronder worden een aantal onderwerpen besproken die gaan over de rolstoel. U kunt hier informatie vinden over:

Soorten rolstoelen

De gemeente kan verschillende soorten rolstoelen leveren. Welke rolstoel voor u geschikt is, hangt af van uw beperkingen.

Actiefrolstoel 

Een actiefrolstoel is een rolstoel voor mensen die in staat zijn zich langdurig zelfstandig te verplaatsen en niet willen worden voortgeduwd. Een actiefrolstoel is in het algemeen voorzien van kleine wielen voor en grote wielen met hoepels achter. Hierdoor kunt u gemakkelijk manoeuvreren en rijdt de rolstoel relatief licht. Een actiefrolstoel kan ook gebruikt worden als sportrolstoel.

Duw-hoepelrolstoel

Een duw-hoepelrolstoel is een rolstoel met twee grote wielen die u zelf kunt voortbewegen met behulp van de hoepels die aan de grote wielen zijn bevestigd. Een duw-hoepelrolstoel heeft ook duwhandvatten, waardoor de rolstoel ook kan worden voortgeduwd door een begeleider.

Een duw-hoepelrolstoel kan een geschikte rolstoel voor u zijn als u de rolstoel met uw armen en handen met behulp van de hoepels zelfstandig kunt voortbewegen. Kunt u dit niet omdat u bijvoorbeeld een beperkt uithoudingsvermogen heeft? Dan kan de rolstoel met behulp van de duwhandvatten ook worden voortgeduwd door een begeleider. Er bestaan ook duw-hoepelrolstoelen met twee hoepels aan één kant. Deze rolstoelen kunnen geschikt zijn voor u als u maar één arm of hand kunt gebruiken. 

Duw(wandel)wagen

Een duw(wandelwagen) is een rolstoel die u niet zelf kunt voortbewegen. Een begeleider zal de rolstoel moeten voortduwen. Duw(wandel)wagens hebben vaak zwenkwielen voor of achter om het sturen te vergemakkelijken. Een duw(wandel)wagen kan een geschikte rolstoel voor u zijn als u zich niet zelfstandig te verplaatsen met behulp van een handbewogen of trippelrolstoel, omdat u bijvoorbeeld te weinig kracht in uw handen hebt of een beperkt uithoudingsvermogen.

Onder een duw(wandel)wagen kan een elektromotor worden gemonteerd als uw begeleider de duw(wandel)wagen alleen een beperkte afstand kan voortduwen. Op deze manier kan uw begeleider ondersteund worden bij het voortduwen van uw rolstoel. 

Elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel is een rolstoel die elektrisch wordt aangedreven. De rolstoel kan rijden met een snelheid van 5 tot 10 km/uur en kan gebruikt worden voor afstanden tussen de 20 en 60 kilometer. Er bestaan drie soorten elektrische rolstoelen, namelijk rolstoelen voor binnen, binnen/buiten en voor alleen buitengebruik. Elektrische rolstoelen hebben vaak een elektronische besturing zoals een joystick en/of knoppen op een stuurkastje dat op de linker of rechter armleuning van de rolstoel is gemonteerd.

Een elektrische rolstoel lijkt enigszins op een scootmobiel. Anders dan bij een scootmobiel, is een elektrische rolstoel speciaal bedoeld voor al uw dagelijkse verplaatsingen. Een elektrische rolstoel kan een geschikte rolstoel voor u zijn als u niet in staat bent door arm- of voetbewegingen een handbewogen- of trippelrolstoel voort te bewegen. Om een elektrische rolstoel goed te kunnen besturen moet u wel (gedeeltelijk) over de arm- en/of handfunctie beschikken.

De accu van elektrische rolstoelen moet regelmatig worden opgeladen. De meeste gemeenten vergoeden deze oplaadkosten niet, omdat de kosten moeilijk vast te stellen zijn en bovendien meestal niet zo hoog zijn. De gemeente kan besluiten deze kosten wel te vergoeden.

Kinderrolstoelen

Een rolstoelvoorziening voor kinderen komt overeen met een rolstoelvoorziening voor volwassenen. De rolstoel voor een kind moet echter op maat zijn en rekening houden met de groei van uw kind. Een kinderrolstoel beschikt meestal over diverse instel- en aanpasmogelijkheden. Om uw kind te stimuleren actief te zijn en om bewegingsvrijheid te geven, zijn kinderrolstoelen van stevig, maar licht materiaal. Er kunnen standaard een aantal voorzieningen op de rolstoel worden aangebracht. U kunt hierbij denken aan anti-kiepwieltjes, duwhandvatten en spaakbeschermers.

Accessoires en training

Een rolstoel kan worden uitgerust met allerlei accessoires. Door het gebruik van accessoires kan een rolstoel worden aangepast aan uw wensen en mogelijkheden. De gemeente is alleen verplicht accessoires te verstrekken die voor u medisch noodzakelijk zijn. Nuttige accessoires hoeft de gemeente niet te verstrekken.

Medisch noodzakelijke accessoires 
Abductieklos. Deze houdt de benen in spreidstand.
Veiligheidsgordel. Veiligheidsgordel worden bijvoorbeeld gebruikt bij spasticiteit.
Amputatiesteun 
Nuttige accessoires 
Rolstoelhandschoenen Bandenpomp
RegenpakBagagetas / boodschappennet 
Been- en voetzak Schootskleed 
Winterbekleding Asbak 
Overtrekhoes om de rolstoel tegen neerslag te beschermen Spaakbeschermers en zonneschermen voor buggy's en duw(wandel)wagens 

Krijgt u een rolstoel? Dan moet u leren daar goed mee om te gaan. Meestal heeft de gemeente met de leverancier van de rolstoel afgesproken dat deze u bij het afleveren van de rolstoel instructies geeft over hoe u de rolstoel moet gebruiken.
Verblijft u in een revalidatiecentrum en krijgt u daar een rolstoel? Dan leert u in het revalidatiecentrum hoe u de rolstoel moet gebruiken.

Als u niet goed met uw rolstoel kunt omgaan, kan de gemeente u mogelijk een rolstoeltraining aanbieden. Er bestaan twee soorten rolstoeltrainingen. In de basis-training leert u vooruit en achteruit rijden, bochten naar links en recht te nemen en tempo te maken. In de specifieke training leert u balanceren met de rolstoel, de stoep op en af te rijden, buiten te rijden en hoe u een helling op en af rijdt.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een van de bovenstaande voorzieningen moet u voldoen aan de voorwaarden voor rolstoelvoorzieningen.

Wat heeft uw gemeente bepaald?

Regels van uw gemeente

Deze ruimte is bestemd voor de regels van uw gemeente. Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij de regels van uw gemeente hier niet kunnen weergeven.
Als u wilt, kunt u uw gemeente vragen om ook aan deze website mee te doen. Een verzoek daartoe kunt u bijvoorbeeld indienen bij de afdeling werk en inkomen, de afdeling voorlichting, het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad. Uiteraard kunt u dit verzoek ook indienen samen met de cliëntenraad. Voor de goede orde wijzen wij er op dat meedoen aan deze website voor de gemeente geld kost.

Deze ruimte is bestemd voor relevante documenten en formulieren van uw gemeente.

Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij deze informatie hier niet kunnen weergeven.

Begrippen