Deze ruimte is bestemd voor relevante documenten en formulieren van uw gemeente.
Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij deze informatie hier niet kunnen weergeven.
Het burgerservicenummer (bsn) is een buitengewoon privacygevoelig nummer omdat via dat nummer heel veel, ook zeer privacygevoelige informatie over burgers kan worden achterhaald. Er gelden daarom ook specifieke regels voor het gebruik van het bsn. Kort gezegd komt het er op neer dat een organisatie het bsn alleen mag gebruiken als er een wet is die dit uitdrukkelijk bepaalt.
Nu bepaalt de Wmo 2015 uitdrukkelijk (artikel 5.2.9 Wmo 2015) dat gemeenten en aanbieders van maatschappelijke ondersteuning bij de verstrekking van gegevens het bsn gebruiken met het doel, kort gezegd, te waarborgen dat er geen verwisseling van personen plaats vindt bij het uitwisselen van persoonsgegevens. Daartoe bepaalt de wet ook dat gemeenten en aanbieders in hun eerste contact met de burger zijn bsn vaststellen zodat ze dit in hun gegevensuitwisseling kunnen gebruiken.
Het wijkteam is daarmee verplicht om het bsn te vragen en ook te gebruiken bij het gegevensverkeer met de gemeente en met aanbieders van maatschappelijke ondersteuning.
Nee, het college hoeft dit niet te doen.
De Wmo 2015 en de Awb verplichten het college niet om je te herinneren aan een naderende einddatum van een lopende voorziening en te wijzen op het belang van het tijdig doen van een nieuwe melding. Het is je eigen verantwoordelijkheid om bij afloop van de geldigheidsduur van een lopende indicatie, tijdig een aanvraag (lees: melding in de Wmo 215) te doen voor de voortzetting hiervan.
Terugwerkende kracht
In een uitspraak van de CRvB hierover had het voor de cliënt duidelijk kunnen en moeten zijn, dat de uitbetaling van het pgb wegens het aflopen van de eerdere indicatie was beëindigd. Cliënt had moeten nagaan wat de reden was van het uitblijven van die betaling. Dit heeft de cliënt niet gedaan en pas later wordt een nieuwe aanvraag ingediend. Volgens de CRvB leidt dit ertoe dat het voor rekening en risico van de cliënt moet blijven dat niet tijdig een nieuwe aanvraag om hulp bij het huishouden is ingediend, zodat het college ook niet de voorziening met terugwerkende kracht hoefde toe te kennen.
Hoewel het college niet verplicht is om je te herinneren aan de afloop van de indicatie, is het wel voorstelbaar dat gemeenten er uit het oogpunt van coulance en zorgvuldigheid toch voor kiezen om je te informeren over de afloop van de indicatie.
Klik hier voor meer informatie.