Vanaf het moment dat u een aanvraag doet voor schuldhulpverlening, heeft u plichten. Hierna worden uw plichten beschreven en de mogelijke gevolgen als u ze niet nakomt:
De gemeente kan u vragen om zich te legitimeren. U moet dan een geldig legitimatiebewijs laten zien.
Wat is een geldig legitimatiebewijs? |
---|
|
Let op: als u schuldhulpverlening wilt, dan kunt u zich niet legitimeren met een rijbewijs of een verlopen legitimatiebewijs.
De gemeente mag ook legitimatie vragen aan derden, zoals schuldeisers of kennissen die met u meegaan naar gesprekken. Deze andere personen mogen zich wel legitmeren met een rijbewijs.
Vanaf het moment dat u schuldhulpverlening aanvraagt, bent u verplicht alle inlichtingen te geven die nodig zijn om uw recht op schuldhulpverlening vast te stellen. De gemeente zal u om bepaalde inlichtingen vragen, maar u zult ook ongevraagd relevante inlichtingen moeten verstrekken. U moet de inlichtingen zoveel mogelijk onderbouwen met bewijsstukken.
Welke inlichtingen moet u bijvoorbeeld geven? |
---|
|
U bent alleen verplicht de inlichtingen te geven die nodig zijn voor de beoordeling van uw recht op schuldhulpverlening. Wilt u die inlichtingen niet geven? Dan mag u gebruik maken van uw zwijgrecht. Als u gebruik maakt van uw zwijgrecht, dan kan de gemeente beslissen dat u geen recht (meer) heeft op schuldhulpverlening.
U bent verplicht mee te werken als de gemeente dat vraagt.
Waar moet u bijvoorbeeld aan meewerken? |
---|
|
Werkt u niet (voldoende) mee, dan kan de gemeente in sommige gevallen besluiten de schuldhulpverlening te beëindigen.
Heeft u een bijstandsuitkering? Dan heeft u extra verplichtingen door de Participatiewet (PW). Die verplichtingen kunnen gevolgen hebben voor uw schuldhulpverlening.
Het kan gaan om de volgende verplichtingen:
Arbeidsplicht
De arbeidsplicht geldt in principe voor iedereen tussen de 18 en 65 jaar. De arbeidsplicht houdt in dat u verplicht bent om algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen en te aanvaarden. U kunt bijvoorbeeld worden verplicht:
- u als werkzoekende in te schrijven bij het UWV WERKbedrijf;
- te zoeken naar werk en te reageren op vacatures; en
- u in te schrijven bij een aantal uitzendbureaus.
Als u werk vindt, kunt u met het extra inkomen uw schulden aflossen.
Alimentatieplicht
De gemeente kan u verplichten om een alimentatievordering in te stellen. Dat betekent dat u van uw ex-partner (meer) alimentatie moet vragen bij de rechter. Deze verplichting is ook mogelijk als uw echtgenoot buiten Nederland verblijft. Daardoor krijgt u meer inkomsten waarmee u uw schulden kunt aflossen.
Budgetteringsplicht
De gemeente kan u verplichten om eraan mee te werken dat de gemeente uit uw naam betalingen verricht uit de bijstandsuitkering. Dat heet de budgetteringsplicht. De gemeente kan u deze plicht opleggen als u zelf niet goed met geld om kunt gaan. Bijvoorbeeld wanneer:
- u problematische schulden heeft;
- u zich niet goed kunt redden in de maatschappij en daardoor problemen krijgt.
Door de budgetteringsplicht zorgt de gemeente ervoor dat u uw rekeningen op tijd betaalt. Daardoor ontstaan geen nieuwe schulden en bent u beter in staat om uw bestaande schulden af te lossen.
Overige verplichtingen
De gemeente kan u verplichtingen opleggen afgestemd op uw persoonlijke situatie.
Voorbeelden: |
---|
als u medische klachten heeft: medische hulp zoeken zodat uw klachten verminderen of verdwijnen en u daardoor sneller (weer) aan het werk kunt |
als u verslaafd bent: meewerken aan een medische behandeling |
als de bijstand aan u geleend is: de bijstand aflossen en geen nieuwe schulden maken |
meewerken aan schuldhulpverlening |
Heeft u recht op schuldhulpverlening? De gemeente zal waarschijnlijk met u een overeenkomst sluiten. In de overeenkomst worden uw rechten en plichten vastgelegd. Een van die extra plichten kan zijn dat u de gemeente moet betalen voor de schuldhulpverlening.
U komt een verplichting niet na
Als u een verplichting niet of onvoldoende nakomt, dan kan de gemeente u een aanvultermijn geven. In deze termijn kunt u alsnog de aan de verplichting voldoen. Doet u dat niet? Of onvoldoende? De gemeente kan besluiten om uw aanvraag voor schuldhulpverlening niet te behandelen.
Daarnaast kan de gemeente in de schuldbemiddelingsovereenkomst of de beschikking gevolgen opnemen als u een verplichting niet of onvoldoende nakomt:
U houdt zich niet aan verplichtingen die bij uw bijstandsuitkering horen
Houdt u zich niet aan de verplichtingen die bij uw bijstandsuitkering horen? Dan kan dat verschillende gevolgen hebben voor uw recht op bijstand. Uw bijstandsuitkering kan bijvoorbeeld worden verlaagd .